Катехитично-педагогічний інститут

Вул. Іл. Свєнціцького, 17
м. Львів, 79011
Тел.: (38/032) 240-99-40 (секретаріат)
Тел.: (38/032) 240-99-44
(відділ інформації та зовнішніх зв'язків)
Факс: (38/032) 240-99-50
Ел. пошта: info@ucu.edu.ua

Відбувся семінар з біблійного апостоляту

2 Березня 2019 | Архів,

27-28 лютого в Реколекційному центрі Львівської архиєпархії в Брюховичах відбувся біблійний семінар «Особа провідника спільнот молитовного читання Святого Письма у парафії». Це третій з серії семінарів, які організовує Патріарша катехитична комісія УГКЦ у співпраці з Катехитично-педагогічним інститутом УКУ з метою поширенню та розвитку біблійного апостоляту в нашій Церкві.

До участі у семінарі було запрошено відповідальних за Біблійний апостолят в УГКЦ з усіх єпархій України. Також серед учасників були помічники координаторів та особи, які займаються організацією біблійних гуртків у парафіях. Тобто ті, хто може представити діяльність біблійного апостоляту у своїх єпархіях і поширити отримані на семінарі знання у себе на місцях.

Головною ідеєю семінару «Особа провідника спільнот молитовного читання Святого Письма у парафії» став спільний пошук можливостей поширення і покращення практики методу Молитовного читання Святого Письма як на парафіях, так і у сім’ях.

В перший день учасники мали можливість детально ознайомитися з методами Молитовного читання Святого Письма та Lectio Divina, які представила відповідальна за біблійний апостолят у Львівській архиєпархії, викладач УКУ, пані Марія Хома.

Окрім теоретичного представлення та обговорення цих методів програмою семінару було передбачено практикування спільної молитви учасників семінару з Святим Письмом.

Велику увагу було присвячено досвіду організації та функціонування біблійного апостоляту в Самбірсько-Дрогобицькій та Коломийській єпархіях, яким поділилися о. Ігор Цмоканич та о. Захар Михасюта. Подібним досвідом і власними прикладами праці в біблійних гуртках мали можливість поділитися присутні на семінарі представники майже з усіх регіонів України (зокрема з Полтави, Харкова, Одеси, Донецька, Рівного, Івано-Франківська, Тернополя та інших міст).

Другий день був присвячений детальнішому обговоренню особи провідника біблійної спільноти, його підготовці і можливостей організації його діяльності у парафії. З якими труднощами він стикається, і як реально можна їх вирішити.

Окремою важливою темою стало обговорення допоміжної та методичної літератури для дослідження Святого Письма.

Наприкінці семінару учасники мали можливість обговорити стратегію напрямків праці біблійного апостоляту та сформулювати власні ініціативи для поширення та покращення його діяльності.

Усі присутні отримали сертифікати про участь у біблійному семінарі, а відповідальні за біблійний апостолят у єпархіях для покращення ефективності служіння – найновіше видання Міжнародного біблійного коментаря.

Заступник голови Патріаршої комісії Назар Дуда запросив присутніх на наступні з цієї серії семінари, наголосивши на тому, що послідовна участь в них дає можливість краще оцінити вже зроблене і спланувати подальші напрямки діяльності біблійного апостоляту в нашій Церкві.

Згодом на сайті Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ буде опубліковано доповіді, які прозвучали під час семінару, напрацювання учасників у групах та інші допоміжні матеріали для покращення ефективності і поширення практики молитовного читання Святого Письма у парафії та сім’ї.

Юля КОЗІБРОДА

© 2010 Катехитично-педагогічний інститут. Усі права застережено.