Катехитично-педагогічний інститут

Вул. Іл. Свєнціцького, 17
м. Львів, 79011
Тел.: (38/032) 240-99-40 (секретаріат)
Тел.: (38/032) 240-99-44
(відділ інформації та зовнішніх зв'язків)
Факс: (38/032) 240-99-50
Ел. пошта: info@ucu.edu.ua

ЯК ПОЄДНАТИ МИСТЕЦТВО І КАТЕХИЗАЦІЮ?

13 Грудня 2019 | Архів,
22-23 листопада в «Патріаршому домі» у Львові відбувся авторський семінар Ігоря Васюти «Арт-терапевтичні методи у християнському вихованні». Його учасники – представники єпархіальних катехитичних комісій та студенти Катехитично-педагогічного інституту УКУ. Метою даного семінару, який організувала Патріарша катехитична комісія, стало представлення нових творчих методів катехизації дітей та молоді. Про настрій та ефективність семінару найкраще розкажуть фото та відгуки учасників. Натомість своїми думками про зміст та результативність семінару ми попросили поділитися ведучого Ігоря Васюту:

«Навчу тебе й вкажу тобі дорогу, якою маєш ходити;

дам тобі пораду; на тобі – моє око!» (Псалми 32:8).

Слово Боже завжди діяльне і живе… Воно поза часом і простором, але має велику цінність пригадування у певний історичний період. На цьому семінарі об’єктом нашого зацікавлення стало культурне середовище дітей 10-12 років. Яке воно, тут і зараз? Як краще їм представити історію спасіння людини у Старому та Новому Завітах? Для цього звертаю особливу увагу на особу супер-героя, якого діти так люблять сьогодні і з особливим захопленням розповідають історії, пов`язані з його подвигами та його надзвичайною силою! Супер-герой, як правило, має свою непросту життєву історію. Він звичайна людина, але вміє ходити по воді та хмарах… Чи не впізнаємо у ньому образ Ісуса?! Саме тому основний акцент роблю на двох персонажах – Тоні Старку та Пітеру Паркеру – Залізна людина та Людина Павук з кіностудії MARVELL! Вчитель та учень, наставник та послідовник, зранення та зцілення (за сюжетною лінією)…

Сьогодні катехитові дуже важливо налагодити контакт з дітьми, ніби зайти з дитиною через її дверцята у світ неймовірних історій, але вийти пізніше через власні – у світ чудових прикладів з життя визначних постатей Старого та Нового Завітів!

Саме тому пропоную методику створення коміксів та візуальних конспектів з метою налагодження кращої комунікації з дітьми, розвитку емпатії, емоційного інтелекту та гнучких навичок, проходячи кожен етап захопливо та ілюстративно.

На прикладі життя Ноя, Якова, Авраама, Давида, Самсона, Мойсея та багатьох інших постатей Старого Завіту ми занурилися в ідею фанфіку! За допомогою «Трикутника Волта Диснея» ми вчилися критично мислити та писали сценарій майбутнього бестселера коміксів і навіть створювали анімацію «Stop Motion». (Не є таємницею, що батьком DC коміксів є Джо Шустер, американець українського походження). Також не оминули Володимира Титлу – творця славнозвісних «Білосніжки та 7-ох гномів», слоненя «Дамбо» мультиплікаційної студії Волта Диснея та володара Оскара і Золотої Пальмової гілки (за книгою Уляни Скицької «Наші на карті світу»).

Все це неабияк мотивує, адже Господь наділив їх талантом і вони примножили його сторицею!   

Також на семінарі вчились позитивної взаємодії з дітьми через пригадування найемоційнішого моменту нашої подорожі… наприклад, до Єрусалиму чи Мюнхена – Собору Фрау Кірхе ))) Ритми серця чітко відображають такт подорожі, малюючи неймовірні силуети улюблених наших місць! Білий маркер на чорному папері ритмічно промальовує коливання нашого серця, описуючи далі контури дахів, споруд, пам`ятників та фонтанів! В такі моменти наше серце переповнене любов`ю! Воно довготерпить, милосердствує, не шукає свого, не чваниться і не надимається – просто любить світ навколо і вміє любити ближнього поруч!

«І сказав Бог – нехай буде Світло – І сталося Світло» (Книга Буття). Створення фріз-лайту (Freeze Light – техніка малювання світлом перед фотокамерою на ручному режимі «М» з витримкою 30 с. у повній темряві) надихає дітей на роздуми про темряву та світло, коли Господь творив небесну і земну твердь, про яскраві миті та таємницю вічності, про зупинену мить та яскраві враження… Для написання і малювання світлом добрим прикладом є пошук ключового слова у Євангельському тексті – притчі чи окремого уривку.

Нічого нас так не будує, як уява, дарована Богом.

Ігор Васюта – магістр мистецтвознавства, бакалавр богослов`я, катехит, вчитель мистецтва Івано-Франківської Католицької школи-гімназії св. Василія Великого.

Підготувала Юлія Козіброда

© 2010 Катехитично-педагогічний інститут. Усі права застережено.