Катехитично-педагогічний інститут

Вул. Іл. Свєнціцького, 17
м. Львів, 79011
Тел.: (38/032) 240-99-40 (секретаріат)
Тел.: (38/032) 240-99-44
(відділ інформації та зовнішніх зв'язків)
Факс: (38/032) 240-99-50
Ел. пошта: info@ucu.edu.ua

ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКИ ПРО БЛАЖЕННУ ЙОСАФАТУ

13 Грудня 2019 | Архів,

21 листопада в Українському католицькому університеті відбулося представлення книжки с. д-р Луїзи Цюпи, СНДМ і с. Орести Боршовської, СНДМ «Блаженна Йосафата – світло Божої любові і краси». Нове видання презентували під час семінару «Соціальне служіння бл. Йосафати – приклад до наслідування» [1], який був організований Патріаршою катехитичною комісією у співпраці з Катехитично-педагогічним інститутом УКУ та кафедрою педагогіки та соціальної роботи УКУ.

Під час презентації автори розповіли про історію написання та унікальність видання книги.

Автори книги с. Ореста Боршовська, СНДМ і с. д-р Луїза Цюпа, СНДМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С. д-р Луїза Цюпа, СНДМ:

«Сьогодні презентуємо книжку про блаженну Йосафату – особу, яка була осяяна Божою любов’ю. Самою назвою книжки – «Блаженна Йосафата – світло Божої любові і краси» – ми хотіли передати всю об’єднуючу,  творчу і надихаючу силу харизми блаженної Йосафати, якої ми сьогодні є носіями.

Перечитуючи написане нею, розуміємо, що вона пережила глибокий досвід Божої любові. І тому могла любити ближнього і йому служити. Також дбала про красу храму. А краса – це шлях євангелізації. Це сам Бог. І коли людина є заглибленою в Бога – вона починає все бачити Його очима. Відтак все створене Ним стає нагодою до духовного зросту і пізнання Бога. Тому Блаженна Йосафата так старалася про власну духовну красу і про красу храму – місця, де відображається небо на землі. І ця турбота про красу була відображенням того, чим вона жила.

Ці риси блаженна винесла ще з юності, коли належала до Братства святого Онуфрія, яке мало свою конкретну посвяту і свої правила. Два з них мене дуже зворушили: утверджувати саму себе у Божій любові та старатися заохочувати людей до Бога, а також дбати про красу храму. Останнє правило відображене в одній із зірок нашого апостоляту, яких ми маємо три: виховувати, опікуватися бідними і дбати про красу Божого храму.

Від себе хочу просити молитися до блаженної Йосафати і також писати нам про отримані при її посередництві ласки. Ми збираємо ці свідчення. І зараз вже готуємося відкрити останній етап процесу канонізації сестри Йосафати, в результаті якого вона може бути визнана святою усією Вселенською Церквою. Сьогодні вона є визнаною  для нашої Церкви. Для нас вона є нашою українською святою, львів’янкою, великою жінкою, яка була творчою і відважною у служінні, тому що любила Бога понад усе. Христос для неї був її життям».

 

С. Ореста Боршовська, СНДМ:

“Хочу найперше сказати про унікальність книжки, яка є результатом нашого довгого дослідження життя блаженної Йосафати.

Варто зауважити, що до 1982 року взагалі не існувало жодної книжки чи брошурки про блаженну Йосафату. Ціла її особа була загадкою для нас самих. Перша велика книжка про неї – «Молитва і служіння» – була написана с. Домінікою (Славутою), СНДМ при співпраці з с. Луїзою Цюпою і вийшла день перед її беатифікацією у 1996 році.

У нашій книжці ми старалися не повторювати те, що вже є відомо і опубліковано про с. Йосафату, за винятком згадки про ті події, які неможливо оминути. Натомість є багато нових свідчень сестер нашого Згромадження, які ще не були досі оприлюднені, та інформації, яку ми знайшли у архівах у Львові та Римі.

Дослідження архівних документів у Львівській науковій бібліотеці ім. Стефаника відкрило нам приналежність блаженної Йосафати до Братства святого Онуфрія, а відтак – і роль цього членства у її християнському вихованні. Власне там вона отримала той досвід зокрема і церковного життя, з яким розпочала діяльність нашого Згромадження.  Для нас дуже важливо відкривати такі «білі плями» з історії ще світського життя своїх сестер. А їх є чимало, бо колись ми не зберігали навіть імен сестер, які вони отримали при хрещенні. Також про життя Йосафати було дуже мало інформації. Ми збирали її зернинами.

Окремо у книжці описана подія 27 червня 2001 року, коли Папа Іван Павло ІІ проголосив її блаженною. Пам’ятаємо, що її декрет був проголошений окремо від усіх декретів інших людей, які тоді також були проголошені блаженними мучениками. Сестра Йосафата не була мученицею. Вона блаженна, тобто вже є на небі, і ми маємо право молитися до неї, просити через її заступництво і наслідувати сестру Йосафату через її чеснотливе життя. У книжці ми також окремо зупинилися на описі різниці між блаженним і святим, оскільки в Католицькій Церкві існує чітка канонічна відмінність між цими двома визнаннями, але багато людей не знають її.

Також у книжці описуємо прощу з іконою с. Йосафати з вмонтованими мощами блаженної, яка відбулася впродовж 2013-2017 років. Тоді ця ікона відвідала усі наші монастирі, а також школи, садочки, лікарні та спільноти, в яких працюють наші сестри по всьому світу. Це було дуже об’єднуючим чинником для нашого згромадження. Також під час цього паломництва багато людей отримало оздоровлення та ласки через заступництво блаженної Йосафати, і їх свідчення ми наводимо у нашій книжці.

Заохочуємо усіх до прочитання!”

 

Підготувала Юлія Козіброда

© 2010 Катехитично-педагогічний інститут. Усі права застережено.